Grønn og evigvarende betong
Etter ti års forskning er den her, betongen som kan få uendelig levetid, null vedlikeholdsbehov og 80 prosent lavere CO₂-utslipp enn dagens betong
Etter ti års forskning er den her, betongen som kan få uendelig levetid, null vedlikeholdsbehov og 80 prosent lavere CO₂-utslipp enn dagens betong
Ved å benytte betongrør kombinert med gjenbruk av lokale masser vil man oppnå store økonomiske og miljømessige besparelser.
Ekstremvær, flomsituasjoner og høy grunnvannstand gir mange utfordringer. Et tøffere klima krever robuste løsninger.
Betong er et tungt materiale som ikke flyter opp, men står stabilt under de fleste situasjoner.
Det er mer bærekraftig å investere i tiltak som forebygger skader forårsaket av ekstremnedbør enn å utbedre skader i etterkant. En bør alltid etterstrebe løsninger som gjenbruker overvannet, slik at overvannet kan fordrøyes, renses og gjenbrukes.
Å ta hånd om overvann på en god måte innebærer at man har fokus på gjenbruk og infiltrasjon. Basal-produkter kan kombineres og brukes til sirkulær overvannshåndtering.
Basal er i gang med å utvikle en renseløsning for forurenset overvann i samarbeid med Skild og Leca.
‒ Nå er et nytt system for rensing av veivann i ferd med å bli en realitet i kjølvannet av Klima 2050, sier Per Møller-Pedersen, daglig leder Storm Aqua. Sammen med Skjæveland Gruppen og Leca International samt Basal AS og Skild AS jobber de nå med fremtidens renseløsning for veivann.
Skal det legges rør og kummer handler det om å tenke langsiktig. De skal vare i minst hundre år og tåle enorme belastninger. Det skal rett og slett være bærekraftige og langsiktige løsninger som takler dagens og morgendagens utfordringer.
På 70-tallet sprakk plastrørene meter på meter langsetter, betongrørene forvitret og armeringen rustet, mens rør av duktilt støpejern var utsatt for korrosjon. – Rørbransjen var ved et nullpunkt, forteller sivilingeniør Gunnar Mosevoll som er en av nestorene i norsk VA-bransje.