Forsiden » Artikler-o
Nytt permanent Basaltilskudd på plass
I august begynte VA-ingeniør Eirik Severin Bråten i Basal AS. Han skal blant annet jobbe med Basals overvanns- og renseløsninger. Han mener at klimaendringene vil gi oss fremtidige utfordringer og at vi må se på løsninger der vi gjenbruker overvann.
Nye betongrør med mindre sement og økt bestandighet
Basals nye betongresept VARIG er et viktig steg i retning av mer bestandig og miljøvennlig betong. Betongsammensetningen har mindre sement, lavere CO2 fotavtrykk, og benyttes på alle rør og kumprodukter som merkes VARIG.
Bransjens sikreste vannkum
Norge er blant landene i Europa med størst lekkasjeprosent i VA-anlegg. Det avdekkes feil på nærmere 60 prosent av nye VA-anlegg i Norge. Det er bekymringsfulle tall, og kompetansebedriften Basal har tatt grep for å heve kvaliteten på vannledningsnettet.
Gjesteskribent: Frode Skår
Vannspeil, bekker, elver og bynære strender er med på å skape trivsel i byene våre. Men vannkvaliteten i våre urbane vannforekomster kan være så som så. Hvordan byens overvann håndteres har mye å si for den lokale vannkvaliteten
Massehåndtering, en utfordring i bransjen
«Tiltaksplaner er prosjektfokusert, og bidrar ikke til en planlagt og strukturert håndtering av overskuddsmasser. Arbeidet med kartleggingen av løsmasser starter for seint, og det finnes ingen gode planer for hvordan overskuddsmasser skal benyttes»,
Sparte 15 millioner og kuttet store mengder CO₂-utslipp
I en VA-grøft på Hamar ble det beregnet at 220 tonn masser skulle kjøres på deponi. Fasit ble at de satt med 48 420 tonn overskuddsmasser. Det kunne kostet kommunen dyrt.
1317 turer med lastebil
På Hamar satt de igjen med
23 057 kubikk med masser. Hvor
mange lastebilturer blir det? Hva blir transportavstand og kostnader? Hva koster hvert lass å levere? En liten lastebil tar 10-12 kubikk, mens en stor tar 17-18 kubikk. Da blir det ca 1317 turer med den største lastebilen med snitt på 17,5 kubikk last.
58,8 prosent feil på nye VA-anlegg
I løpet av 2020 registrerte Norva24 Sørmiljø og Rørinspeksjon Norge feil på mer enn halvparten av nye avløpsanlegg. Sørmiljø dekker området Agder og Telemark. – Men det er de samme feilene som går igjen rundt om, det er liten grunn til å tro at det er så mye bedre andre steder i landet, sier Per Sigve Henriksen, driftsleder rørtjenester i Norva24.
Forurensede masser blir tilslag i ny miljøbetong
Betong Øst og Betonmast tar nå i bruk en ny betong der tilslaget hovedsakelig består av vaskede gravemasser som tidligere ble karakterisert som forurenset avfall