Pilot av «Kumstruktør» – klar til testing!

Basal satser innovativt og fremtidsrettet og har gjennom sommeren engasjert fire teknologistudenter fra NTNU. De har utviklet en pilot til «Kumstruktøren», et digitalt verktøy for effektiv oppbygning av kummer. Ivar T. Haga i Basal oppfordrer rådgivere til å teste ut det nye verktøyet.

Målet med verktøyet er å veilede rådgivere og entreprenører til en rasjonell kumoppbygning. Som utgangspunkt, har man lagt inn produksjonskriterier og standarder i en digital base. Studentene Markus Lønnemo, Ksenia Mordovets, Erlend Veire og Markus Vesetrud fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) tok utfordringen på strak arm, og i løpet av seks uker var den nye «Kumstruktøren» klar til testing.

‒ Rådgiverne får nå et innovativt nytt verktøy til grovskissering for kummer, men samtidig ønsker vi å gjøre dette verktøyet nyttig for Basals eierbedrifter, forteller Ivar T. Haga i Basal AS.

Kan brukes av store og små aktører
Når man går inn og konstruerer en kum vil «Kumstruktøren» blant annet hjelpe brukeren til å finne riktige dimensjoner på kummen. Legges det inn et rør med for stor diameter i forhold til kumdiameter, vil denne justeres automatisk, slik at det genereres en byggbar kum.

‒ Dette er et verktøy jeg selv kunne tenkt meg å bruke da jeg selv var rådgiver, og det vil være et nyttig verktøy for veiledning og opplæring av nye inn i VA-bransjen. Løsningen kan også brukes av små entreprenører som vil tegne inn en eller to kummer i et prosjekt. «Kumstruktøren» kommer opp med en grovskisse av kummen som sikrer korrekt grunnstruktur, i henhold til VA-miljøblad, sier Haga.

Gratisverktøy
Med «Kumstruktøren» kan rådgiveren generere mange kummer mye raskere.

Dette systemet skal bli et veldig effektivt verktøy, og en starthjelp, for rådgiveren for å sikre seg mot feil i grunnstrukturen. Systemet vil sikre at fundamentet er korrekt før du begynner å gjøre spesialtilpasninger og tilpasninger i forhold til VA-normer og lokale regler.

Haga forteller at «Kumstruktøren» skal bli et verktøy for å bygge en komplett digital kum. Dette vil være et gratisverktøy, og flere funksjoner vil bli lagt til når verktøyet utvikles videre.

‒ Det blir effektivt for produsentene hvis rådgiverne bruker dette for å sikre seg mot feilprosjektering. Verktøyet sikrer at man konstruerer en korrekt løsning som er mulig å produsere. Vi oppfordrer alle rådgivere til teste dette, selv om «Kumstruktøren» ikke er helt ferdigutviklet. Ta kontakt for å få tilgang, oppfordrer Ivar T. Haga som håper at tilbakemeldinger fra de som tester det nye verktøyet, skal gjøre løsningen til et viktig redskap i fremtiden.

SKANN OG TEST:
Ivar T. Haga i Basal oppfordrer rådgivere til å teste ut det nye verktøyet. Skann QR-koden, så kommer du rett til «Kumstruktøren».

Teknologistudentene fra NTNU er gode på data, men for å kunne utvikle en «Kumstruktør» måtte de få en basisopplæring om kummer hos Loe Rørprodukter i Hokksund.

Fikk en VA aha-opplevelse
«Kumstruktør» Ksenia Mordovets (22) har greske aner og kommer fra Stavanger. For tiden studerer hun datateknologi med integrert mastergrad ved NTNU i Trondheim. Ksenia er i gang med det fjerde av fem studieår, og hadde ikke peiling på VA-bransjen før hun begynte å arbeide med utviklingen av Basals «Kumstruktør» sommeren 2024.

Vann og avløp og VA-installasjoner hadde hun ikke tenkt noe særlig på. I april ble Ksenia og de tre andre som har jobbet med å utvikle «Kumstruktøren», flydd ned til Oslo for å møte Basal.

‒ Hvordan har ditt møte med VA-bransjen vært?
‒ Vi hadde et veldig bra møte der Basal ga oss en presentasjon av prosjektet, og vi fikk en aha-opplevelse av hva VA-bransjen var for noe. De viste oss først et bilde av et veikryss med trafikklys. Deretter viste de oss det som lå under bakken med kummer og rør. Alle vi fire studentene ble veldig fasinert over at vi aldri hadde tenkt på hva som er under bakken, forteller hun.

Kikka på kumlokk
Etter det første møtet med Basal begynte de fire «Kumstruktørene» å legge merke til kumlokk.

‒ Vi tok bilder og spurte Basal i etterkant. Hva er dette slags kum? Vi begynte å lete etter kumlokk der det sto Basal. Den siste dagen før vi reiste hjem lette vi etter det, og fant et til slutt. Da ble vi ganske gira.

Hun forteller at de hadde brainstorming der de satte opp problemer og løsninger sammen med Basal. Så startet de i midten av juni med prosjektet. Ksenia og medstudentene hadde sommerjobben hos konsulentselskap Clave og Basal var deres kunde.

Absolutt gøy
‒ Hva har vært interessant med prosjektet?
‒ Det har definitivt vært lærerikt og interessant. Jeg har fått mye erfaring med å ta domenekunnskap og overføre det til logikk, også til kode i etterkant. Utviklingsarbeidet ble en iterativ prosess, der man går i sirkler sammen med kunden og henter inn mer informasjon. Da prøver man å overføre denne domenekunnskapen til logikk og går tilbake til de som skal bruke dette i praksis. Tilbakemeldingene tar vi med oss for å utvikle programmet videre.

‒ Hva tenker du om videre utvikling av «Kumstrøktøren», ser du noen muligheter?
‒ På hvilken måte programmet skal utvikles videre, vet jeg ikke nå. Brukerne må melde tilbake om de finner feil, eller noe vi kan gjøre for å få systemet bedre. Eller de kan spille inn ideer til nye funksjoner. Det er jo vanskelig for meg å si som ikke jobber med verktøyet. For oss som studenter måtte vi spørre folkene i Basal om dimensjoner, høyde, diameter osv. For oss er det jo bare tall, sånne enkle ting måtte på plass. Hun forteller at Basals produktdatabase ligger til grunn for all teknisk informasjon i «Kumstruktøren».

‒ Har denne sommerjobben gitt deg noe som utvikler?
‒ Dette var absolutt gøy, og det var artig å sette seg inn i noe helt annet. Det var spennende å ta et dypdykk i et annet tema, også var det absolutt relevant for utdanningen min. Vi lærte mye om å kommunisere med kunden. Det å overføre domenekunnskap til logikk var veldig, veldig relevant, sier Ksenia Mordovets som har en plan om å være med på å videreutvikle Basal nye «Kumstruktør» vedsiden av studiene.

Del artikkelen: