Effektiv dreneringsløsning fra Vestlandet
Førde Sementvare AS har utviklet en firkantkum med rist, som effektivt drenerer bort store vannmengder og samtidig tar liten plass. Med erfaringene fra flommen etter uværet «Hans» bør kanskje løsningen vurderes brukt også på Østlandet?
Etter tre år lekker Permakummen som den skal
I 2021 ble de første Permakummene prøvd ut av Statens vegvesen og Skanska på E16 Eggemoen-Olum. Siden den gang har Basal sjekket Permakummene jevnlig.
Betongprodukter bidrar godt til overvannshåndtering
Fra 1. januar 2024 ble plan- og bygningsloven og byggeteknisk forskrift, TEK17, oppdatert. Loven fastsetter treleddsstrategien for håndtering av overvann. Treleddsstrategien går ut på at du først skal søke å infiltrere vannet, i neste trinn skal du fordrøye vannet og i tredje trinn skal du få en god og kontrollert avrenning av vannet.
Vannsenteret på Ås ønsker å se nærmere på omfyllingsmasser
Nasjonalt senter for vanninfrastruktur (Vannsenteret) har så vidt åpnet dørene, og det er store behov som skal dekkes. For VA-bransjen er en av utfordringene at gjenbruk av omfyllingsmasser i grøft i alt for liten grad benyttes. Daglig leder Sjur Tveite ønsker å få til et samarbeid der teori fra Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) skal utprøves i praksis hos Vannsenteret.
Stedlige masser i omfylling av rør gir enklere og mere bærekraftig utførelse av VA-anlegg
En av Norges mest erfarne geoteknikere ber prosjekter bruke mere stedlige masser der forholdene ligger til rette, og mindre høyverdig pukk. – Enkle og praktiske prosedyrer gjør det enklere å finne ut hvor man kan bruke stedlige masser, sier Jan Vaslestad.
Isolokk holder frosten ute av kummen
Siden begynnelsen av 2010-tallet har arbeids- og inkluderingsbedriften Tysnes Industri AS (Tias) levert spesialtilpassede isolasjonslokk for vannkummer til alle Basals medlemsbedrifter. May Britt Meland, kontor- og attføringsansvarlig i Tias, forteller at produktet Isolokk har en kjerne som gir god isolasjon og beskytter mot frostgjennomtrenging. – Isolokket er laget for å bli montert i flyterammen på
Isohatt ™ kler de fleste kummer
Tidligere måtte man isolere mange kvadratmeter med markisolering, eller kutte og lime isolasjon rundt frostutsatte vannkummer. Det syntes folkene bak WDF Isolasjon var en tungvint, arbeidskrevende og dårlig løsning for å isolere betongkjegler. Det ble starten på å utvikle en helt ny metode for å isolere sentriske og eksentriske betongkummer. Slik ble Isohatten til i
Vedlikehold og oppgradering av veinettet er god samfunnsøkonomi
Mesta er Norges største entreprenør innen drift og vedlikehold av fylkesveier, og har driftsansvar i flere flomutsatte områder. – De store vannmengdene som kommer på en gang skaper utfordringer, sier Vidar Sanden, prosjektleder drift i Mesta.
Kan man forbedre eksisterende stikkrenner uten å grave?
Sivilingeniør Madeley Guerrero, forskningsassistent ved NTNU i Trondheim har skrevet en master om forbedrede innløp til stikkrenner. Hun har utført eksperimentelle forsøk på en stikkrennemodell ved å se på ulike innløpsutforminger.