‒ Man ser at de ferdig skrudde Aqua-Safe-kummene er skrudd sammen av kvalifisert personell, sier Nils Gunnar Valle, anleggsleder og ansvarlig for innkjøp, prosjekter og drift i Marthinsen & Duvholt AS.
‒ Hvorfor valgte dere Aqua-Safe som løsning?
‒ Vi ønsker ikke å stå å skru kummene selv. Aqua-Safe-kummene er kanskje litt dyrere i utgangspunktet, men skal du skru selv må du løfte inn mange tunge deler og det tar tid. Mens dette kommer ferdig skrudd. Det er flotte kummer som ser bra ut og montering er også bra gjort. Det er sjelden feil på dem. Dette er gjort av kvalifisert personell. Det er helt tydelig. Alt i alt tror jeg det er en løsning som er mer lønnsom, sier Valle.
VA-normen avgjorde
Nils Gunnar Valle forteller at de nå er engasjert i en stor VA-jobb der Selvaag Bolig bygger 600 boliger på Landås i Asker.
‒ I dette oppdraget ble løsningene valgt av de som gjorde prosjekteringen. VA-normen til Asker kommune krever at forankringen er iht. VA-miljøblad 112. Det er ikke lov å bruke andre løsninger. Så da ble det Aqua-Safe-kummer. I tillegg til rundt 20 Aqua-Safe-kummer har vi også fått noen svære ferdigskrudde reduksjonskummer. Dimensjonen er på tre ganger fem meter og totalvekta er på rundt 40 tonn. Ølen Betong konkurrer godt i forhold til Brødrene Dahl. Når man tar med besparelsen vi tar i grøfta, går det i pluss i forhold til andre løsninger, forteller han og fortsetter:
‒ Kummene kommer ferdigskrudd og produktet er bra. Reduksjonskummen er mer omfattende enn de vanlige Aqua-Safene.
Jobben går fort unna
Valle mener at det er bedre å montere prefabrikkerte kummer enn å ha svære åpne hull i veien over lang tid for å plasstøpe kummen og deretter montere inn delene.
‒ Nå bruker vi tiden til å grave og klargjøre. Det tar bare fire-fem timer å sette kummen, pluss at den må kobles til. Vi får gjort jobben veldig fort.
Han forteller at Asker kommune har samme VA-Norm som Oslo og Bærum.
‒ I normen er det blant annet krav om innfestninger og krav om kamerakjøring av vannledninger. VA-normen setter større krav. Som er bra da, for å finne feil og dokumentere det man har gjort bedre.
‒ Hvilke erfaringer har dere gjort med Aqua-Safe? Hva er den største fordelen med denne løsningen?
‒ Fordelen er at Aqua-Safe er fabrikkprodusert. De står inne og skrur i tørre omgivelser og bruker momentnøkler. Det blir mindre sjans for skader på kummen. Du får levert en skadefri kum og slipper å håndtere blådeler som fort kan bli skadet på anlegget sier Valle og tilføyer:
‒ Jeg ser bare fordeler. Ferdig skrudde kummer er muligens litt dyrere, men det blir et regnestykke i forhold til å gjøre hele jobben selv.
Ingen feil på Aqua-Safe
Landås er som navnet tilsier plassert i en ås med stor høydeforskjell, derfor var det behov for reduksjonskummene.
‒ Vi har fått inn flere titalls kummer, rundt 20 i hvert fall, og feilprosenten har vært veldig liten. Vi har ikke hatt feil på Aqua-Safe, men en liten bagatellmessig feil på en av det store kummene. Vi trykkprøver først selv, i tillegg har vi en tredje-part som trykkprøver. Resultatet har alltid vært bra og betongkummene er flott og fint bygd. Det er et bra produkt og det er tydelig at det er fagfolk som gjør jobben, sier anleggsleder Nils Gunnar Valle i Marthinsen & Duvholt AS.
Marthinsen & Duvholt ble etablert av to tidligere kollegaer og venner i 1999. I 2011 kom Skanska Norge inn på eiersiden i selskapet. I dag er de et heleid datterselskap i Skanska Norge, et oppkjøp som ledet til spennende og større prosjekter.