Veteran i ferdig skrudd

I Levanger var de tidlig ute med å se fordelene med ferdig skrudde vannkummer. ‒ Vi har jo egentlig ganske lenge kjøpt kummer der armaturer er ferdigskrudd. Vi har kjøpt dette hos Midt-Norsk Betong i Verdal, sier Bjørn Sandvik, ingeniør og fagansvarlig i avd. for vann og avløp avd. i Levanger kommune.

‒ Hvorfor valgte dere Aqua-Safe som løsning?

‒ Det var vel fagdirektør Terje Reiersen i Basal som introduserte oss for Aqua-Safe-kummene. De er egentlig nesten det samme som vi har fått levert i mange år fra Midt-Norsk Betong, men det er mer formalisert nå. Hvis de vil kalle det for Aqua-Safe, så greit det. Vi så tidlig fordelen med det. Å bygge kummer tar tid og trønderværet er ikke alltid like medgjørlig. Det er ikke greit å skru når det regner, sludder og snør i grøfta. Vi kunne bruke tida vår på annet enn å sitte å skru, forteller Sandvik og tilføyer:

‒ Vi har i alle fall brukt ferdigskrudde vannkummer i ti år, antagelig lenger. Vi er en foregangskommune sånn sett, og vi har nå valgt å gjøre det sånn.

Sparer tid og penger
Sandvik forteller at det i utgangspunktet før Aqua-Safe ble lansert var grossistene som skrudde, så satte Midt-Norsk det i kummen. 

‒ Så kom sertifiseringsløsningen til Basal og vannkummene fikk navnet Aqua-Safe. For oss er det viktigste at de som skrur vet hva de holder på med.

‒ Hvilke erfaringer har dere gjort med Aqua-Safe? Hva er den største fordelen med denne løsningen?

‒ Lavere kostnader. Hvis du tenker på tida vi bruker på å skru, da vil resten av anlegget stå. Vi sparer tid og da sparer vi penger. Også er det det at kummene er skrudd sammen under gode forhold og sikrer at det blir godt utført.

Nesten aldri lekkasjer
‒ Vi har knapt nok hatt lekkasjer i forbindelse med denne type leveranser. Jeg stusser når jeg hører at mange rundt om klager på lekkasjer i kummene når det trykkprøves. Jeg har holdt på med dette i 30 år og har kun opplevd lekkasjer to-tre ganger. To lekkasjer i forbindelse med ferdig-skrudd, men om det var skruingen eller delene som var dårlig vet jeg ikke. I fjor satte vi ned en ferdigskrudd vannkum, da røyk den ene foten på forankringskonsollen. Litt spesielt. Skulle tro det var en produksjonsfeil. 

‒ Vil dere fortsette å satse på Aqua-Safe i fremtiden?

‒ Ja, det regner jeg sterkt med. Vi er veteran i ferdig skrudd, sier fagansvarlig VA Bjørn Sandvik i Levanger kommune.

Del artikkelen: