Produksjon av Basal Briljant

Med Basal Briljant tas skrittet fra håndarbeid til industriproduksjon. Nå produseres kummer med unike renneløp, spesialtilpassede og ideelle løsninger, og silkeglatte overflater i hver kum.

Basal har utviklet og introdusert kumløsningen Basal Briljant, dette er industrifremstilte kummer som lages på bestilling. Av bedriftene er det Loe Rørprodukter AS som har samlet mest erfaring med Briljant. Alle bildene i artikkelen er derfra.

Kvadratiske EPS (isopor) -blokker trådskjæres til en sylinder som er tilpasset Briljant formutstyret.

Roboten freser EPS-sylinderen til skreddersydde former, som danner renneløpene i Briljant kummene. Freseroboten tilhører Basal og står hos EPS- produsent Jackon AS i Fredrikstad.

Renneløpene i Basal Briljantkummene dannes av utfreste EPS-former. Utgangspunktet for formene er kvadratiske EPS-blokker, som freses til riktig form av en datastyrt robot.

I fabrikken foregår den endelige klargjøringen av EPS-formene.
Først monteres sidekjernen som danner rørtilknytningene på det utfreste renneløpet. Deretter kappes den sammensatte formen til korrekt lengde og krumming i forhold til ytterformen den skal støpes i. Så påføres et lag coating på EPS-formen, slik at betongen slipper formen etter herding.

Ytterformer klare til bruk.

EPS formen er plassert i støpeformen

EPS formen løftes ut ved hjelp av vakuum etter at kummen er ferdig støpt.

Etter dette er EPS-formen klar til bruk, og settes i ytterformen. Ytterformene står på en heve- og senke stålkjerne. Med EPS-formen på plass, monteres løfteankerne og armering, før betongen fylles i formen.
Ved fremstilling av Basal Briljant benyttes selvkomprimerende betong: SKB, som ikke trenger vibrasjon. Basal Briljant herdes i ett til to døgn, før den innvendige EPS-formen løftes ut. Årsaken er at betongen utvikler varme underveis. Mens betongen er varm, øker volumet på EPS-formen, når betongen kjølner krymper EPS-en. Når denne er kald, slipper den lett, og er enkel å løfte ut.Ved avforming tar en ut delene som har formet ”hatt” og ”stilk” på utløpene, så løsnes ytterformen og løftes vekk. Deretter løftes den innvendige EPS-formen ut, ved hjelp av kran og vakuum.

Ved produksjon av Basal Briljant utformes alle renneløpene industrielt. Det gir samme høye kvaliteten på alle produktene, i motsetning til ved håndarbeid hvor en er avhengig av erfaringen, kunnskapen og dagsformen til den som produserer de innvendige rennene.Loe Rørprodukter AS leverer Basal Briljant med renneløp til og med DN 1000 ig men har formverkrøy til å produsere opp til DN 1400. De største Basal Briljantkummene Loe Rørprodukter AS leverer nå, er 1870 mm utvendig målt.

Ved å velge Basal Briljant har man alltid mulighet til å velge full renneløpshøyde. Noe som gir minimal oppstuvning i kummen.

Basal Briljant kummene støpes med SKB betong (selvkomprimerende betong). Dette gir svært glatte renneløp og perfekt finish hver gang!

Det patenterte muffeformer-systemet kan tilpasses alle rørtyper. Her vises ig-pakning for tilkobling av betongrør

Del artikkelen: