Ingen skrur ute, hvis de kan få kummene levert fiks ferdig

I snart 20 år Narmo Betong levert prefabrikkerte vannkummer til sine kunder.
– Ingen skrur ute, når det kan få det levert fiks ferdig. Det skjønner de etter et prosjekt, sier daglig leder for Narmo Betong AS Sigrid Narmo.

Det hele startet tilfeldig i 1991, da skulle Totenbygdene få ny vannforsyning.
– Det skulle legges flere mil med 100 mm duktilt støpejern. Det var tre-fire entreprenører som fikk anbudet av Totenkommunene, da de hadde fått oppdraget, begynte å de å regne på rentekostnadene per arbeidsdag. Det var et annet rentenivå den gangen og plutselig ble det hastverk med gjennomføringen, forteller Narmo.

Pionerprosjekt
Prosjektet hadde 60 vannkummer.
– De skulle plasseres ute på jordet og langt inne i Krabyskogen vinterstid. Da ble det plutselig snakk om prefabrikkerte vannkummer, for å få raskere framdrift.
Prefabrikkerte vannkummer var nytt for alle på den tiden, også for konsulentene.
– Derfor ble også kummene overdimensjonerte, for konsulentene ville være på den sikre siden. Kummene fikk dobbeltarmerte bunner med 200 til 300 kilo armeringsjern, sier Narmo, som måtte leie inn egen armeringsbinder for jobben.

– Entreprenøren kom med Svanehenger, hentet kummer og kjørte de ut på anlegg. Her var fundamentet gjort klart, de ble heist på plass, de smatt inn rør på begge sider og jobbet videre. Anlegget stod ferdig før tidsfrist.

– Lærer det ikke på første skift.
Dette prosjektet ble banebrytende for hvordan Narmo Betong AS lager vannkummer:
– Vi hadde ikke skrudd armatur før 400 mm duktilt er ikke noe du tar på første skift. Det var et samarbeidsprosjekt med entreprenørene som stilte opp med montasje på armatur. Sånn lærte vi etterhvert skruing, sier Narmo.

Hun er klar på at det ikke ville ha vært trygt å legge 400 mm duktilt i hendene til noen som ikke hadde skrudd før.
– Vi lærte det heller ikke på første skift. Det skjedde i samspill med entreprenørene. Når andre entreprenører så at det gikk an å prefabrikkere vannkummer, så ønsket de tilsvarende. For når entreprenørene først fikk prøve prefabrikkerte vannkummer, da er det ingen vei tilbake. 98 prosent av vannkummene som vi leverer i dag er ferdig montert.

– Flott på vegne av betongbransjen
Narmo er svært glad for å kunne være vertskap for Basals spesialkurs.
– Det er stas og morsomt at hele betongbransjen nå går inn for å levere ferdige monterte vannkummer. Det synes vi er flott på vegne av betongbransjen. Dette er noe som jeg har ivret for lenge.

Del artikkelen: