Visit Norway anbefaler Sarvsfossen dam

Det har ikke vært bygget en slik dam i betong i Norge siden Alta-utbyggingen på 1980-tallet. Den 50 meter høye Sarvsfossen dam i Setesdal er et imponerende byggverk, som har havnet på Visit Norway anbefalingsliste.

Dammen som magasinerer vann i Otraelven er en viktig brikke i den største kraftutbyggingen på 20 år på Sørlandet, prestisjeprosjektet Brokke Nord.

Nytt rekreasjonsområde
Sarvsfossen dam ligger fint i terrenget tett inntil Bykles sentrumsbebyggelse og bidrar ikke bare med ren vannkraft, dammen sikrer også veiforbindelse til den andre siden av dalen via bru på toppen av dammen. Ved å fylle den tidligere utilgjengelige kløften med en ny stille vannvei, har den skapt nye rekreasjonsområder nord for sentrum.

Utnytter betongens egenskaper
Sarvsfossen er en såkalt hvelvdam og har en dobbeltkrum bueform som utnytter betongens konstruktive egenskaper. Dobbeltkrummingen gjør at det ikke finnes to like kvadrater på hele dammen.

Dammen er 50 meter høy og 150 meter bred. Konstruksjonen er gjort med 128 unike betongklosser støpt hver for seg med et nyutviklet forskalingssystem med fem meters høyde. Opprinnelig ble det anslått at dammen ville trenge 15.500 kubikkmeter betong, men det ble totalt brukt nær 20.000 kubikkmeter. Dammen er ikke forankret til fjell, den har ikke en eneste fjellbolt og står kun på egenvekten og formen sin. Dermed føres kreftene ut og inn i fjellet.

Dammen er også vegforbindelse og har i tillegg infrastruktur for fiber, strøm, vann og avløp. Sarvsfossen dam er derfor ikke bare energiproduksjon, men også et bidrag til framkommelig og tilgjengelighet i nærområdet.

Sarvsfossen dam var i fjor nominert til Betongtavlen 2018.

KILDER: Teknisk Ukeblad, Energi Norge og Kraftnytt

Del artikkelen: