Anleggsleder for Veidekke Industri på Hokksund Massesenter, Lisa Karlsson (t.v.) viser frem de resirkulerte massene til bærekraftansvarlig Kristin Loe i Loe Rørprodukter. Foto: Johan Aga Tangen
I 2024 startet et samarbeid mellom Loe Rørprodukter og Veidekke Industri for å resirkulere masser fra egen betongproduksjon.
– Vi er innovative og fremoverlent på å teste ut ny teknologi. Dette er fremtiden, å gjenbruke mest mulig og redusere fotavtrykket, sier bærekraftansvarlig Kristin Loe, i Loe Rørprodukter.
Fabrikksjef Bjørn Tore Ødegård i Loe Rørprodukter forteller at de allerede i 2010 selv forsøkte å få til resirkulering av rester fra egen produksjon i Hokksund, men det var både plasskrevende og fryktelig dyrt. Så det ble med forsøket.
‒ I juni fjor startet vi et samarbeide med Veidekke Industri Hokksund Massesenter som vi nå vil videreutvikle. Vi skal resirkulere masser fra produksjonen til både Loe Rørprodukter og Loe Betongelementer. Vi ønsker å oppnå en størst mulig sirkulær massehåndtering, sier Ødegaard.
Ressurseffektive produkter
Kristin Loe forteller at Veidekke også merker et kjempeengasjement på dette området.
‒ De er veldig fremoverlente, og dette henger i hop med deres egne bærekraftmål. Den største fordelen vi oppnår er at vi sparer naturen. I stedet for å bruke jomfruelige masser som tilslag i våre betongprodukter, gjenbruker vi resirkulert betong fra egen produksjon. Vi får mer ressurseffektive produkter på denne måten.
Fabrikksjef Ødegård understreker at de ikke kan resirkulere hva som helst.
‒ Vi må kjenne innholdet. Vi bruker kun det som kommer fra oss selv. Vi bruker vrak, borekjerner, restbetong og overskytende betong. I tillegg til retur av våre produkter med skader fra anlegg eller produkter kunder ikke får brukt.

850 tonn resirkulert
De resirkulerte betongmassene brukes nå som tilslag i produksjonen av nye betongrør og kummer.
‒ Hvor mye resirkulert betong kan dere bruke?
‒ Norsk Standard for betong NS206, setter en begrensing på hvor mye vi kan ta inn av resirkulerte betong når vi lager nye betongprodukter. Standarden trenger kanskje å revideres litt, mener han.
Siden samarbeidet med Veidekke startet i juni 2024, har Loe Rørprodukter brukt 850 tonn resirkulert betong.
‒ Målet er at vi skal bruke like mye som vi leverer inn. For hvert tonn vi gjenbruker, sparer vi ett tonn jomfruelige masser. Vi sparer naturen med en slik sirkulær massehåndtering, sier Kristin Loe.
Kvaliteten blir like god
‒ Hva skjer med kvaliteten? Har resirkulert tilslag like gode egenskaper som jomfruelig?
‒ Vi har kjørt en testperiode nå. Kvalitet og styrke i forhold til standarden er vel så bra som for produkter med kun jomfruelige masser, sier fabrikksjefen.
Han oppfordrer andre betongprodusenter til å inngå lignende lokale samarbeid.
‒ Men det er viktig at man har god silokapasitet. Massene må være tørre når du får dem. Vi har fokus på at dette skal være tørt og Veidekke jobber med å få det under tak. Vi har et virkelig godt samarbeid med Hokksund Massesenter som for øvrig går langt tilbake i tid. Begge parter er på for å få til et godt resultat, og for å få ned vårt totale miljøfotavtrykk, avslutter Bjørn Ødegård.
