Salget av Briljant-kummer har eksplodert

Molde kommune velger Briljant og prosjekterer alle kummene selv.

– Siden vi prosjekterer ledningsnettet vårt selv, har vi valgt å benytte oss av prosjekteringsverktøyet til Briljant, sier Gunnar Lindseth, som er avdelingsleder for prosjektering i Molde Vann og Avløp KF.

Stor etterspørsel
Å støpe renneløp er ikke lenger et håndverk. Den oppgaven utføres nå av en robot. Det er snart fem år siden Basal gikk til anskaffelse av roboten og mottakelsen av de industrielle masseproduserte renneløpskummene har vært over all forventning. Iløpet av årets første to måneder har Loe Nord støpt 174 Briljant kummer.

– Etterspørselen etter Briljant har eksplodert. Vi selger nå bare Briljant, sier Morten Landro salgsleder Loe Rørprodukter Nord AS.

Kan skreddersy kummen selv
I korte trekk foregår produksjonen av Briljant på denne måten: På en nettside kan alle som har tilgang gå inn å skreddersy kummen selv. Når all informasjon er lagt inn, sendes en PDF og en 3D-fil til brukeren. 3D-filen er den samme som roboten benytter for å frese ut forma til renneløpskummen. Filen inneholder all data som antall rørtilknytninger samt vinklene og høydene på disse, dimensjoner, rørtyper, fall og radius på renneløp, samt kumdimensjon.

Briljant som standard
– Hvilke erfaringer har Molde kommune gjort seg med Briljant så langt.
– En må lære seg bruken av tegne-verktøyet og ha klare meninger
om hvordan kummen skal se ut for å få ønsket resultat. Det var litt trøblete i starten, men mitt inntrykk er at det har gått seg til, sier Gunnar Lindseth.

Da han startet i jobben sommeren 2017, hadde kommunen så vidt begynt å ta Briljant-kummen i bruk. Nå vurderer kommunen om Briljant skal bli standarden.
– Hvis det er en type utforming av Briljant-kum som det går mange av, kan vi likegodt få lagret malen og lage flere og dermed ha de som hyllevare. Men dette er som sagt, bare noe som vi vurderer i en tidlig fase, sier avdelingslederen, som forteller at det er flere større boligprosjekt som er i oppstartsfasen og at det vil bli bruk for mange nye kummer framover.

Støpes hos Basal-bedriftene
Filen med det ferdige EPS-renneløpet fra kommunen sendes til Basal bedriftene, hvor den benyttes som støpeform når bunnseksjonen produseres. EPS-formen plasseres i en stålform og fylles med betong. Bunnseksjonen produseres i selvkomprimerende betong. Dette gir samme glatte overflate som utstøping av bløtbetong, samtidig som kvaliteten og styrken er den samme som i tørrbetong. Etter herdingen tas EPS´en ut og kummen er klar for levering.

Med dette systemet kan bygg-herre selv angi alle varianter av rørtilknytninger, PVC, ig-rør, pragma og x-stream fra DN 150 – DN 1400, fall, vinkel på rørgjennomføring og kumdimensjon.

Molde kommune bruker Gemini Terreng og Focus VARDAK til prosjektering og Lindseth mener at det ville vært nyttig å ha en kobling mellom Gemini VA/og Gemini terreng og Focus VARDAK til Briljant.
– Det høres nyttig ut. Jeg kunne også tenkt med en kobling mellom Gemini Terreng og Focus VARDAK til Briljant, sier avdelingslederen.

Basal har sammen med Focus software og Trimble begynt å undersøke hvordan dette kumprosjekteringsverktøyet kan integreres i deres tegnesystemer, så forhåpentligvis blir Briljant generatoren enklere å benytte på sikt.

Del artikkelen: