I januar inviterte Loe Rørprodukter Nord i Trondheim byens lærlinger til et heldags kurs på fabrikken. Totalt 9 entreprenører stilte opp med 36 lærlinger. Fra 6 av entreprenørene så deltok også deres lærlingeansvarlige. Dette var en imponerende oppslutning, og vi er meget fornøyd med deltakelsen forteller Øystein Frantzen, markedsleder i Loe Rørprodukter Nord.

Kurset hadde fokus på:
1. Teoretisk og praktisk gjennomgang av vannkummer
2. Ny digital leggeanvisning som viser hvordan betongrør og kummer skal monteres.
Del 1: Teoretisk og praktisk gjennomgang av vannkummer
Målet med kurset i håndtering av vannkummer var å gi lærlingene et grundig innblikk fra A til Å hva en vannkum leveranse fra Loe innebærer. Lærlingene fikk både en teoretisk gjennomgang og ikke minst fikk de prøve seg på praktiske øvelser.


Punktene under gir et lite innblikk i hva som ble belyst under vannkumtemaet.
- Hvilke krav stilles generelt til prefabrikkerte vannkummer i betong
- Lokale krav i Trondheim
- Krav i VA-miljøblad
- Valg av rett kumstørrelse
- Valg av korrekte konsoller til armatur
- Korrekt montering av konsoll og armatur
- Tiltrekkingsmomenter på konsoller og flenseforbindelser
- Flensepakninger
- Praktiske øvelser


Lærlingene fikk prøvd og feilet, og lærte mye i løpet av dagen. De fikk et godt innblikk i hva en vannkumleveranse innebærer. Tilbakemeldingen fra de lærlingeansvarlige var unisont god.
– Vi er glad for å kunne bidra til kompetanseheving rundt våre produkter, sier Øystein Frantzen.


Del 2: Hvordan montere betongrør og betongkummer – ny digital leggeanvisning
Basal har nettopp lansert ny digital leggeanvisning for våre produkter. Med denne ønsker vi å legge til rette for å øke kompetansen til alle som skal montere betongprodukter på norske VA-anlegg. Det er svært viktig for oss som leverandør at man tidlig lærer og kjenner til de ulike monteringsmetodene for våre kummer og rør. Det var derfor opplagt å lose lærlingene igjennom den nye leggeanvisningen, sier Øystein Frantzen.
Alle ble oppfordret til å bruke mobilen og åpne den nye digitale leggeanvisningen som ligger på Basal sine hjemmesider og gjøre seg kjent med den. Trinn for trinn gikk vi igjennom alt fra forberedelser og grøftearbeid, til montering av rør og kummer. Den nye leggeanvisningen er rikt illustrert med både bilder og videoer som viser de ulike monteringsmetodene for både rør og kummer.

Kan brukes i grøfta
Roger Viken, lærlingansvarlig i Aarsleff Rail AS var på kurset hos Loe Nord i Trondheim. Han hadde med seg lærlingene på kurs og oppsummerer møtet med den nye leggeanvisningen:
‒ Det er glimrende at den ble tilgjengelig digitalt. Den er lett å slå opp i og det kan gjøres i fra grøfta når utfordringen kommer. Leggeanvisningen er lett forståelig og illustrert med videoer, sier Viken.
Gode tilbakemeldinger
Tilbakemeldingene fra kursdagen var veldig positive. Entreprenørene oppfordret til gjentakelse og Loe Rørprodukter Nord ser for seg at de kan tilby dette årlig, eller annethvert år, etterhvert som det kommer nye lærlinger inn til entreprenørene.
Tilbud om opplæring går ut til alle som benytter våre produkter. Entreprenøren Syltern i Trondheim tok imot dette tilbudet på strak arm, og vi var ute på anlegg hos dem, gjennomgikk leggeanvisningen og var med på å sette igang rørleggingen. Det ble så godt tatt imot at vi allerede ble bedt om å komme ut til et av de andre anleggslagene deres.

Alle Basal bedrifter har mulighet til å tilby leggekurs for skoler og entreprenører.
Opplæringen kan gjennomføres i fabrikken eller ute hos entreprenøren på anlegg. Den digitale leggeanvisningen benyttes og man kan, trinn for trinn, gå igjennom alt fra forberedelser og grøftearbeid til montering av rør og kummer.
Ved oppstart av et anlegg før kum- og rørmontering starter, er en slik gjennomgang ideel – da får man en god start sammen.
Ta kontakt med din lokale Basal bedrift for å avtale nærmere.
Loe Rørprodukter har holdt flere leggekurs for skoler og entreprenører og kommer gjerne ut og holder kurs. Da benytter vi den digitale leggeanvisningen og går igjennom den trinn for trinn. Ved oppstart av et anlegg før kum- og rørmontering starter, er det ideelt med en slik gjennomgang så får vi en god start sammen. Vi hjelper gjerne flere entreprenører igang med rørleggingen!
