Nye tider i Trondheim

Betonor AS har blitt til Loe Rørprodukter Nord AS. Og den gamle produksjons-hallen ved Nidelva i Trondheim har blitt ny.

– Vi har investert mellom 20 og 25 millioner kroner i fabrikken, forteller daglig leder Ole Henrik Svenning, som viser VA-forum rundt i produksjonslokalet som rommer tre store haller.

– Den maskinen der er ny, peker han.
 
15. februar fikk Loe Rørprodukter Nord AS levert flere nye Multicast maskiner (SCC300) fra HawkeyePedershaab i Danmark.
– De nye maskinene er semiautomatisert og raskere enn de gamle maskinene. Det betyr at vi kan produsere raskere og større. Vi kan komme helt opp i tre meter i diameter. Det er ikke så mange som kan produsere i den størrelsen, sier Svenning, som opplever at det kommer stadig flere større bestillinger.
 
30 – 50 prosent kapasitetsøkning
De gamle maskinene har også blitt oppgradert med nytt formutstyr for å øke kapasiteten.
– På dagtid har vi økt kapasiteten med mellom 30 – 50 prosent. Kjører vi skift blir det enda mer.
 
Redusert støynivå
Arbeidet med oppgraderingen av produksjonslokalene startet i september i fjor. Først ble sju traverskraner byttet ut, deretter ble vaggbanene (vognbaner) skiftet ut.
– To av vaggene kan ta 1,5 kubikkmeter hver. De er raskere enn den gamle og lager ikke så mye støy.  Det er mye roligere i hallene nå enn før. Vi jobber bevisst med å redusere støy og støv.
 
Viktig med god planlegging
Fjerde desember i fjor stoppet bedriften all produksjonen, for å gjøre resten av oppgraderingene som ikke kunne gjennomføres med aktivitet i hallene.
– Hva har dere lært av denne prosessen?
– Jeg synes det er artig å oppgradere. Halve jobben er å gjøre et godt forarbeid, slik at det ikke kommer noen overraskelser. Her har vi gjort en god jobb. Alt har blitt slik vi bestemte oss for, selv
om det gikk litt tid før vi hadde planene på plass. Blant annet gikk vi flere runder med flere leverandører.
 

PLANLEGGING: – Halve jobben er å gjøre et godt forarbeid, slik at det ikke kommer noen overraskelser, mener daglig leder Ole Henrik Svenning.

 
Nytt blanderi med resirkuleringsanlegg
Fabrikken har også fått et nytt blanderi:
– Det betyr at vi nå har jevnere tilgang til betong. Hver blande har en kapasitet på 1,5 kubikk, som vi kan kjøre ut i vaggen (vognbaner). Det betyr at vi kan kjøre ut femti prosent mer enn før, forteller daglig leder.
Silika, som brukes som tilsats i betong, blir nå blandet inn i tørrform i stedet for som slurry. Dette gir en bedre fordeling. Blanda har også fått et eget resirkuleringsanlegg for gjenbruk av alt vaskevann.
– Vi bruker mye vann i løpet av et år og vi prøver nå å kjøre opptil 50 prosent med resirkulert vann. Det sparer miljøet
 
Nytt navn
I midten av februar startet produksjonen opp igjen. I mellomtiden hadde bedriften skiftet navn fra Betonor AS til Loe Rørprodukter Nord AS. Betonor AS ble kjøpt opp av Loe Holding AS i fjor.
– Det har gått fint å skifte navn og det har vært en bra stemning i bedriften fra vi ble kjøpt opp. Det er greit å bli en del av en større familie.
 
Ny storjobb
Under omvisningen i produksjonshallene unnskylder Svenning at alt ikke er kommet helt i orden i produksjonshallene. Det er mye som skal på plass:
– Nå er vi i ferd med å gjøre oss klare til storproduksjon av kummer og rør for nye E6. Det er en stor jobb på over 30 millioner. Det spesielle er at vi skal levere 3 meters rør, som er et nytt produkt.
Alle dimensjoner over 2,5 meter skal godkjennes som brokonstruksjoner, forteller Svenning.
– Alt skal beregnes og godkjennes av Statens vegvesen, så dette blir en litt spesiell jobb, smiler han.
 
SILIKA: Silika blir nå kjørt i tørrform i stedet for slurry. Det gir bedre kontroll over produksjonen.OPPGRADERING: Loe Rørprodukter Nord AS har investert mellom 20 og 25 millioner kroner i fabrikken

Del artikkelen: