Sementprodusenten SCHWENK Norge satser på en miljøvennlig fremtid. De siste tjue årene har de jobbet med å blande inn slagg fra stålverk i sementen. På den måten har de kuttet CO2-utslippet betydelig, men de stopper ikke der. Nå er de i gang med å bygge en pilotfabrikk som skal kutte så mye som 90 til 95 prosent av CO₂-utslippene.
‒ Vi er Norges største importør av sement. Sementen produseres på en av Europas reneste sementfabrikker i Bernburg. Her brukes det opp mot 97 prosent alternativ brensel. SCHWENK Norge har i dag sementterminaler i Oslo, Randaberg, Bergen og vi bygger en ny i Trondheim, forteller markedssjef Thomas Jahren.

Holder ikke å bare satse på CO₂-rensing
‒ På våre fabrikker og laboratorier jobbes det kontinuerlig med fremtidens bindemidler og produksjonsteknologi. Det er to viktige områder i sementindustrien: CO₂-rensing av sementproduksjonen og nye pozzolaner for å få ned klinkerandelen i sementen. Fremtidens sementer vil nok inneholde pozzolaner som er mer miljøvennlige. Så å bare satse på CO₂-rensing CCS eller CCU (se egen faktaboks nederst i denne artikkelen) går ikke, vi må utvikle selve sementen også for å oppnå minst mulig miljøpåkjenninger. Han forteller at SCHWENK Norge vil fortsette med slaggsementer de neste årene.

‒ Vi har fortsatt Norges mest miljøvennlige sement. SCHWENK Miljøsement CEM II B-S 52,5 N inneholder 30 prosent slagg og har en EPD på 540 kg/ tonn sement. Det er en all round-sement. Også har vi SCHWENK Lavvarmesement CEM III B 42,5 L-LH / SR (na) med 70 prosent slagg som har en EPD på 252 kg/ tonn.
Satser på CO₂-rensing med ny teknologi
SCHWENK er aktivt involvert i utviklingen av avansert teknologi for å redusere CO₂-utslipp fra sementproduksjon. En av de viktigste teknologiene selskapet satser på er OXYFUEL-teknologien, som har som mål å fange opp mot 90–95 prosent av CO₂-utslippene fra produksjonen.
‒ Teknologien fungerer ved å trekke ut CO₂- via en katalysator, som deretter lagres før den føres tilbake til ovnen. I ovnen tilsettes oksygen og CO₂-en brennes, noe som gir navnet OXYFUEL. Prosessen er utviklet av Thyssen-gruppen.
For å implementere OXYFUEL i full skala kreves det store mengder oksygen, noe som betyr at det må bygges en oksygenfabrikk i tilknytning til produksjonsanlegget.
‒ Pilotprosjektet vil starte opp 1-2 kvartal 2025 og vil pågå over to år før det demonteres. Planen er å bygge det første fullskalaanlegget innen 2030. Dette samarbeidet er et viktig skritt mot å oppnå vesentlig reduserte utslipp i sementindustrien, sier Jahren.
Pilotanlegget bygges SCHWENK sin sementfabrikk i Mergelstetten i Tyskland, med oppstart planlagt våren 2025. Byggingen gjennomføres i samarbeid med Thyssen-gruppen og er et samarbeid mellom fire ledende sementprodusenter: SCHWENK, Heidelberg Materials, Dyckerhoff og Vicat.
‒ Hvis vi vi lykkes med å fjerne 95 prosent CO₂ med OXYFUEL-teknologien, vil vår CEM III-sement komme nærme null på CO₂-utslipp, avslutter Thomas Jahren.
CCU står for karbonfangst og -utnyttelse (Carbon Capture and Utilization). Det er en teknologi for å fange og bruke CO₂ (karbondioksid) som slippes ut i atmosfæren, vanligvis fra industrielle prosesser eller energiproduksjon..
CCS står for karbonfangst og -lagring (Carbon Capture and Storage), er en teknologi som fokuserer på å fange CO₂ (karbondioksid) fra industrielle prosesser og deretter lagre det på en sikker måte for å hindre at det slipper ut i atmosfæren.
Hovedmålet med CCU og CCS er å redusere klimagassutslipp og bidra til å bremse global oppvarming. OXYFUEL-anlegget i Mergelstetten er i hovedsak et CCS-anlegg, men det har også et potensial som CCU-anlegg. Man ser for seg at man blant annet kan fange CO₂ og benytte det i andre industrielle sammenhenger som i næringsmiddelindustrien o.l.
Les mer om OXYFUEL-prosjektet på nettsiden Catch4Climate eller Schwenk