Basal inviterer til landsdekkende stormøter for å vise hvordan vi sammen kan redusere klimagassutslipp i bygg- og anleggsprosjekter. I løpet 2025 kan vi tilby samme betongkvalitet med 90 prosent lavere CO₂-utslipp. Grått blir til grønt, sier Sogge Johnsen, adm.dir. i Basal AS

‒ Dette er et industrieventyr uten sidestykke, og vi er så heldige at Norske betongprodusenter leder an i det grønne skiftet. Det er flere norske regjeringer som står bak «Langskip» og karbonfangstanlegget ved Heidelbergs sementfabrikk i Brevik. I tillegg har Equinor, Shell og Total investert tungt i teknologi for å fange og lagre CO₂, sier Johnsen.
‒ Hele Europa og aktører verden over ser til Norge og fangstanlegget i Brevik. I 2007 kom statsminister Jens Stoltenberg med sin CO₂-satsing kalt «månelandingen» på Mongstad. Det ble jo en krasjlanding, men nå er månelandingen blitt virkelighet med det som skjer i Brevik.
Hvis du vil ligge i front av det grønne skiftet bør du melde deg på stormøtene som blir avholdt fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.
Tre millioner flyreiser
Johnsen tror at det vi nå er en del av, vil ha enorm betydning. Ikke bare for betongprodukter i Norge, det kan også sees på som et av de viktigste tiltakene for å redusere klimagassutslippene på globalt nivå.
‒ I Brevik skal de fange 400 000 tonn CO₂ hvert år som lagres sikkert, og for evigheten i brønner på havbunnen. Det er vanskelig å forholde seg til så store tall, men det tilsvarer omtrendt tre millioner flyreiser mellom Oslo og Trondheim, og da ser man hvilken enorm betydning fangstanlegget har.
Helhetlige miljøvurderinger
I Basals kundeportal finner man all relevant produktinformasjon. CO₂-besparelsene er dokumentert gjennom verifiserte EPD-er (miljødeklarasjoner). Sammen med MEF kan vi dokumentere utslippet, og vise at klimavennlige løsninger ikke trenger å bli kostbare.
‒ Vi har bygd opp systemer som gjør at vi kan dele dokumentasjonene med entreprenører og rådgivere som ønsker å gjøre helhetlige miljøvurderinger, med oppdaterte utslippstall, via vår digitale kundeportal. Alt ligger fritt tilgjengelig. Det er bare å ta kontakt med oss for å se hvordan du, og vi, kan lede an i det grønne skiftet ved å bruke bærekraftige løsninger i praksis, sier Sogge Johnsen og legger til:
‒ Betongindustrien kan gjennom dagens innovasjon rundt CO₂-fangst tilby produkter med svært liten miljøpåvirkning, men det er først når alle aktørene kan samarbeide, at vi oppnår den virkelige store miljøgevinsten. Spille hverandre gode Et eksempel på dette er ved å gjenbruke oppgravde masser, da oppnår man enda større besparelser. Derfor arbeider Basal med å koble seg på MEF sine systemer, slik at både produsenter og entreprenører kan bidra med å spille hverandre gode, og sammen sørge for at riktige helhetsvurderinger blir tatt.
‒ På våre stormøter vil vi vise hvordan vi allerede har redusert våre egne utslipp. Vi vil også vise hvordan våre produkter og god dokumentasjon kan hjelpe deg med å stille riktige krav, for å oppnå enda bedre resultater for det grønne skiftet, avslutter Sogge Johnsen.

Stormøter i 9 byer fra februar til april
- Kristiansand 05.02
- Bergen 06.02
- Stavanger 12.02
- Drammen 13.02
- Porsgrunn 25.02
- Oslo 27.02
- Bodø 20.03
- Tromsø 27.03
- Trondheim 03.04
Disse møtene vil du ikke gå glipp av!
Det grønne skiftet blir ofte kritisert for å være dyrt og lite lønnsomt. Men hva om vi i betongbransjen sammen med MEF kan vise at dette ikke alltid stemmer? Faktisk kan vi gjøre det både rimeligere og mer bærekraftig – uten å gå på kompromiss med kvalitet eller effektivitet.
Basal inviterer til landsdekkende stormøter, for å vise hvordan vi sammen kan redusere klimagassutslipp i bygg- og anleggsprosjekter. Vi vil vise hvordan vi allerede har redusert våre egne utslipp, og hvordan våre produkter og dokumentasjon kan hjelpe deg med å stille riktige krav og oppnå enda bedre resultater.
Møtet er for deg som vil ligge i front i det grønne skiftet og som ønsker å bruke bærekraftige løsninger i praksis.
Hva får du ut av møtet?
- Økt kompetanse og innsikt for å gjøre gode totalvurderinger.
- NYHET! Betongrør med opptil 90 % lavere CO2 utslipp.
- Digitale verktøy for prosjektering og totalentrepriser.
Hvem bør delta?
- Offentlige byggherrer
- Rådgivende ingeniører
- Større entreprenørfirmaer.