Betongvarebedriften Hedrum Cementstøperi fyller 100 år i år

Familieforetak gjennom 100 år
Historien startet i 1919 av Gunnar Johansen som bygget fabrikken ca 75 meter fra dagens plassering, på tomten «Barnehagen» like ved elvebredden i Larvik.

Gunnar begynte med produksjon av betongblokker og -rør i sementstøperiet. Den første stampemaskinen for produksjon av betongrør som erstatning for glaserte teglsteinsrør kjøpte han fra Sverige.

– Det var 100 prosent håndverk. Betongrør ble produsert med stampemaskin og sekketraller. Omtrent alt arbeid ble utført for hånd, forteller dagens eier, Jan Gunnar Johansson, barnebarn av Gunnar Johansen.

Brant ned under krigen
Gunnar Johansen etablerte virksomheten sammen med et familiemedlem av sin kone. Etter hvert forsvant partneren, mens Gunnar og kona drev virksomheten videre. Med tiden ble barna deres involvert.

Sønnen til Gunnar, Roar Johansson, var aktiv i det svenske flyvåpenet under krigen, men etter krigen kom han hjem og overtok driften. Fabrikken brant under krigen og måtte bygges opp igjen. Dermed havnet fabrikken på dagens plassering. I 1986 fikk fabrikken en ny oppgradering til slik den fremstår i dag.

Jan Gunnar har fulgt bransjen lenge. Han begynte i bedriften allerede da han var i begynnelsen av 20-årene. For 14 år siden tok han over etter sin far og er nå tredje generasjon eier av Hedrum Cementstøperi.
Nå driver han med god støtte fra barna sine Linda, Pål Gunnar og Birgitte.

Hedrum Cementstøperi er en lokal aktør med god kjennskap til markedet og distriktet, noe kundene setter stor pris på. Fra v. Pål Gunnar, Linda, Birgitte og til høyre Jan Gunnar, alle Johansson.

Mange ulike produkter
Hedrum Cementstøperi har gjennom hundre år jobbet med ulike typer produkter.
Bedriften har vært innom produksjon av betongtakstein og har laget titusenvis av kvadratmeter betongbjelkelag, etter en svensk patent.

– Det var på slutten av femtitallet og ut på sekstitallet. Samtidig produserte vi rikelig med kummer, rør og tilbehør, forteller Jan Gunnar.

På den tiden var så mange som 25-30 mann involvert i driften. Senere ble det investert i nytt blandeanlegg og de begynte, som noen av de første i distriktet, med utkjøring av ferdigbetong.

Medlem av Basal
Hedrum Cementstøperi har vært en del av Basal siden 2001. Bedriften produserer i dag DN 400, 650 og 1000 kumringer, topplater opp til DN 1200, spesialrenneløpskummer, sandfang og mindre vannkummer. Betongvarebedriften kan levere hele Basal-sortimentet ved at de kjøper fra andre Basal bedrifter.

100-åringen har fem ansatte. Hedrum Cementstøperi er en lokal aktør som har god kjennskap til distriktet. Med å ha fokus på sitt lokalmiljø har bedriften opparbeidet seg gode relasjoner og lokalkunnskap. Det vet markedet å sette pris på og fremtiden ser lys ut.

Del artikkelen: