Rett før sommeren lanserte Basal AS et nytt digitalt verktøy hvor produsentene enkelt kan dele produktinformasjon og miljødokumentasjon med entreprenører og byggherrer.
‒ Det er ikke mulig å nå regjeringens krav til 30 prosent CO₂-reduksjon innen 2030, uten systemer der man kan loggføre utslippstall ved hjelp av dataverktøy og oppdaterte utslippstall, sier Eirik Severin Bråten, VA ingeniør i Basal AS.
Den digitale løsningen er laget etter tilbakemelding og ønsker fra kommunenorge, byggherrer og entreprenører. For kommunene betyr dette at de vil få all relevant informasjon om et nytt VA-prosjekt i en digital mappe.
‒ For dem blir det mye enklere. De får en ryddig og oversiktlig prosjektoversikt med FDV-dokumentasjon, sertifikater, leggeanvisning, produktegenskaper, og ikke minst miljødokumentasjon. Konkret og dokumentert miljøfotavtrykk, sier Bråten som har hatt ansvaret for å utvikle portalen.
Han forklarer at med dette verktøyet får man en strukturertog standardisert dokumentasjon hver gang.
‒ Det blir lett gjenkjennelig, og det blir mye enklere for byggherren å ha kontroll på hva som blir levert. Du får en strømlinjeformet arbeidsflyt. Ikke minst blir det mindre jobb for alle, fordi dette blir levert automatisk.
Oversiktlig klimaregnskap
Sogge Johnsen, adm.dir. i Basal, forteller at Prosjektportalen vil gi en smidig samhandling mellom entreprenør og Basalbedrift for å dele informasjon om prosjekter, dokumentasjon og klimaregnskap på en oversiktlig måte. Samtlige Basaleiere vil levere samordnet og lik dokumentasjon.
Basal har standardisert måten alle de forskjellige produsentene oversender data på. Det er egne brukerrom tilpasset hver produsent for å ivareta sikkerhet, samt den interne konkurransen på miljøaspekt og EPD-er.
‒ Dette gjør at hver produsent kan optimalisere og tilpasse sin oversendelse med tanke på miljøfotavtrykk. Slik at de sammen med entreprenøren kan levere det optimale anlegget for det grønne skiftet, sier Johnsen.
Han forklarer at Basal standard ligger til grunn, men EPD-er vil kunne variere fra de ulike produsentene. Brukerommet er låst, og de bruker utslippstall fra LCA.no.
‒ De bruker altså en tredjeparts verifisert EPD, som kan variere hos de ulike produsentene. Sånn sett vil systemet også kunne trigge produsentene til å levere produkter med minst mulig miljøfotavtrykk. I tillegg vil de største eksterne samarbeidspartnerne våre også legge inn produktinformasjon i systemet.
Blant samarbeidspartnerne finner man produsenter som vil legge inn dokumentasjon for gategods og pakninger. Dermed får du en komplett oversikt over kumsystemene.
Enklere hverdag
Med Basals nye Prosjektportal vil innhenting av all informasjon bli automatisert.
‒ Tidligere satt man med hver sine systemer, mens dette blir et bindeledd mellom entreprenør og produsent. Nå får man alt av nødvendig informasjon som byggherren krever på et sted, sier systemutvikler Bråten og legger til at dataflyten er sømløs og koblet via systemet til bedriftene.
Portalen er bygget på, og er en videreutvikling av, Basals digitale produktkatalog.
‒ Vi får kontroll på sluttproduktene som leveres i et prosjekt. Du får informasjon om de tekniske egenskapene. Du får en oversikt over alt du har bestilt, hva en kum består av og hvor høy og bred den er. I tillegg kan man legge inn bilder og tegninger i systemet. På den måten blir det en komplett samling av dokumentasjon og informasjon i en og samme mappe. Med vår Prosjektportal vil vi kunne tilgjengeliggjøre informasjon som gjør modelleringen enklere. I dag er ofte slik teknisk informasjon mangelfull, avslutter Sogge Johnsen.
Systemutvikler Bråten i Basal er nå inne i sluttfasen der de siste detaljene er i ferd med å legges inn i den nye digitale løsningen. Men allerede nå kan entreprenører og byggherrer gå inn å sjekke hva som har blitt levert, og hvilket miljøfotavtrykk et prosjekt har.