Basal inviterer denne vinteren til landsdekkende stormøter for å vise hvordan produsenter, entreprenører og byggherrer sammen kan redusere klimagassutslipp i bygg- og anleggsprosjekter. VA forum snakket med en av deltagerne på møtet i Bergen, Trym Trovik som er prosjektleder i Bergen Vann.
Deltagerne fikk blant annet høre om den nye generasjonen med betongrør som lanseres til høsten, laget av evoZero sement med tilnærmet null CO₂-utslipp. I tillegg ble Basals nye digitale leggeanvisning presentert. Sist, men ikke minst, fortalte Egil Kvingedal, fagsjef for klima og miljø i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), om integrering av Basals dataflytportal inn i MEFs Klimakalkulator.
Nå er spørsmålet om innholdet traff publikum?
‒ Det er kjekt å få informasjon og imponerende hva Basal har klart å få til i dag. Det er interessant dette med lagring av CO₂ for å få mer miljøvennlige betongrør, men hva løser vi med denne metoden? Er dette fremtiden? Folk tenker ikke på hvor lenge kloden skal bestå. Men det som er sikkert er at alle fremtidige generasjoner ikke kan holde på sånn som oss. sier Trym Trovik.

Tok et miljøvalg
Personlig har han tatt noen klare valg. Etter 30 år med bil skrotet han bilholdet for åtte år siden.
‒ Nå går det i el-sykkel. Har og tilgang til bil gjennom bildeling, men det er sjeldent behov. Jeg tok et miljøvalg, også liker jeg å svette litt på vei til butikken, sier han med et smil.
Til daglig jobber han med fornying av vann og avløpsledninger i Bergen kommune.
‒ Vi skal fornye mellom 0,7 og 1 prosent av rørnettet på vann årlig her i Bergen. Det utgjør ca. 17 kilometer med rør. Ambisjon i Norge er ofte å fornye mellom 1 – 2 prosent av rørnettet årlig. Trovik forteller at de i Bergen har mest problemer med vannrør fra 50- og 60-tallet.
Feilmontering er et problem
‒ Er det noen tema du trekke frem fra dagens stormøte?
‒ Innlegget om Basals nye digitale leggeanvisning. Den virker å være veldig bra. Digital leggeanvisning vil forhåpentligvis gjøre at det blir enklere å få montasjen utført innafor kravene til produsenten. Er glippen mellom rørene korrekt? Dette er viktig for å sikre at jobben blir gjort riktig. Vi ser at det er et problem at både betongrør og vannledninger som monteres, ofte ikke blir gjort som det skal. Når rørleggerne står i en våt og kald grøft i sludd og regn, er det ikke like enkelt å gjøre jobben skikkelig. De burde sette opp telt der slike arbeider foregår. Skjøtene skal rengjøres skikkelig, påføres glidemiddel og sammenføyes på korrekt vis. Det er stor sjanse for at det gjøres feil i grøfta, sier Trovik.
Genial kobling
Egil KvingedaI i MEF fortalte at 1/3 av utslippene på anlegg kommer fra direkte utslipp fra maskinpark og lignende, mens 2/3 er indirekte utslipp fra materialer som f.eks. betongrør. Når de nå får innlemmet Basals produktinformasjon i Klimakalkulatoren blir det mye enklere for entreprenører og byggherrer å få se hele bildet.
‒ Her får vi lagt sammen og sammenlignet tall. Det blir lettere å diskutere realitetene da. Vi har hatt mest fokus på at det er null CO₂ -utslipp på anleggsplassen i innkjøpsprosessene. Vi har ikke sett på helheten og at det er 2/3 som kommer fra indirekte utslipp. Det er litt komplisert å få dette vektlagt i innkjøpsprosessene. Hvordan skal du få med alle detaljer, spør Trovik og fortsetter:
‒ Hva om et rør eller en kantstein kommer fra Kina? Hva blir regnestykket for miljøfotavtrykket? I Norge har vi vært mer åpne på å ha riktige tall knyttet til produktene i markedet. Det er genialt å koble opp Basals dataflytbase med MEF sin Klimakalkulator. Da trenger vi ikke å finne opp kruttet hver gang. Det er veldig bra, all ære til Basal, sier Trym Trovik i Bergen Vann og legger til:
‒ Det var virkelig verdt å være med på møtet.