På Basals fagmøte i Bergen 6. februar, fikk over 130 fremmøtte presentert mye nytt om hvordan man i fellesskap kan få et bedre miljøfotavtrykk i bygg- og anleggsprosjekter. Det var stort engasjement og mange spørsmål fra salen.
Blant de mange som møtte opp var det representanter fra byggherrer som Bergen kommune og Statens vegvesen, i tillegg til en rekke entreprenører og rådgivere i VA-bransjen. Målet til arrangøren er at alle relevante aktører skal få økt kompetanse og innsikt for å gjøre gode totalvurderinger og valg for å kutte på CO₂-utslipp.
Espen Mikalsen, daglig leder i familiebedriften NOBI AS, som er et ledende betong- og industrikonsern fra Vestlandet, ønsket velkommen
‒ Vi er her for å hjelpe dere å ta gode miljøvalg, sa Mikalsen.
Alle VA forum snakket med var ganske så enige om at de hadde lært noe nytt i løpet av dagen. Flere trakk frem at koblingen mellom MEF sin nye Klimakalkulator og datablad fra produsentene i Basal, var en nyttig sak. Gjenbruk av omfyllingsmasser var også et tema som fenget. At man kan kutte 70 prosent CO₂ ved å gjenbruke stedlige masser var det flere som noterte seg. Basals digitale leggeanvisning fikk også skryt.
I tillegg var mange overrasket da det ble presentert at sement fra det nye karbonfangstanlegget i Brevik, i løpet av året, gjør at man kan produsere betongrør og kummer med 90 prosent lavere CO₂ fotavtrykk.
‒ Dette var god faglig input, oppsummerte et par representanter for byggherrene.
Kjempebra kobling
Fra Fyllingen Maskin AS deltok Jonny Vindenes, prosjektleder VA og Gisle Kronheim, kalkulasjonsleder. De var positive til koblingen med dataflyt fra Basals produktportal til MEFs Klimakalkulator.
‒ Vi har begynt å bruke MEFs Klimakalkulator. Men byggherrene må jo etterspørre den informasjonen vi nå kan ta ut via kalkulatoren. Det Basal har gjort med å bygge opp en produktdatabase som nå blir tilgjengelig gjennom Klimakalkulatoren er kjempebra, sier Vindenes.
Vil gjøre det enkelt
Men gutta fra Fyllingen Maskin er ikke fornøyd med dagens mangel på systemer.
‒ Nå må vi ringe rundt for å få tak i EPD-er. Det koster jo penger å hente inn data på den måten. En sømløs måte å gjøre det på blir bra, men myndighetene setter premissene. Vi vil gjøre det enkelt. Nå er det mange forskjellige verktøy og mye manuelt arbeid.
‒ Basal har gjort det, men alle de andre… har ikke gjort det. Det skulle vært ett system, som koblet seg på LCA.no. Der burde koblingen ligget for å få med alle relevante leverandører. Vi håper at LCA en dag kan koble inn alle prosjekter, sier Kronheim.
‒ Har dere fått noe ut av stormøtet til Basal her i Bergen?
‒ Det har vi. Alle har godt av litt faglig påfyll.
