I 2022 lanserte fagfolkene i Basalbedriftene en ny resept som gir en tettere og mere bestandig betong med lavere CO₂-fotavtrykk. Ved en befaring i Møllergata utenfor det nye regjeringskvartalet i Oslo kunne VA forum se at Statsbygg var i ferd med å montere Basal «VARIG» betongkummer og rør.
Statsbygg er byggherre for det nye regjeringskvartalet, i tillegg står de for utbedringen av Møllergata. Utbedringen skjer i samarbeide med Oslo kommune som benytter anledningen til å legge ned nye rør, og annen infrastruktur, når gata uansett skulle graves opp.
‒ Det er jo veldig artig å registrere at Statsbygg benytter våre Basal «VARIG» betongrør og kummer i forbindelse med det nye regjeringskvartalet, sier adm.dir. Sogge Johnsen i Basal.
Han forteller at bestandighet, levetid og miljø har vært viktig for de som har jobbet med reseptene.
Tåler tøffe miljøer
‒ Betong er et av få rørmaterialer som har eksistert, og fortsatt fungerer etter 100 års levetid. Når vi vet alle forbedringene som er gjort med moderne produksjonsutstyr, sammen med de nye betongreseptene som fagfolkene i Basal bedriftene har utviklet blir det spennende å se hvor mange hundre år de nye produktene vil leve, sier Johnsen med et smil.
Han mener at Basals nye betongresept «VARIG» er et viktig steg i retning av mer bestandig og miljøvennlig betong.
‒ Betongsammensetningen har mindre sement, lavere CO₂-fotavtrykk, og benyttes på alle rør og kumprodukter som merkes «VARIG».
Bærekraft
‒ Ut fra et bærekraftperspektiv blir den totale miljømessige besparelsen langt større dersom man kan gjøre optimaliseringer på samtlige produkter, mener han.
‒ Disse produktene vil også få lengre levetid i utsatte miljøer der blant annet sjøvann og høye sulfatkonsentrasjoner i enkelte tilfeller kan være en utfordring. Lengre levetid på våre VA-produkter gjør også at miljøfotavtrykket blir mye mindre. Velger du «VARIG» og samtidig gjenbruker oppgravde masser, har du gjort tiltak som virkelig monner ut fra et helhetlig livsløps- eller LCA-perspektiv, sier Sogge Johnsen i Basal AS.