Tidligere måtte man isolere mange kvadratmeter med markisolering, eller kutte og lime isolasjon rundt frostutsatte vannkummer. Det syntes folkene bak WDF Isolasjon var en tungvint, arbeidskrevende og dårlig løsning for å isolere betongkjegler. Det ble starten på å utvikle en helt ny metode for å isolere sentriske og eksentriske betongkummer. Slik ble Isohatten til i 2016.
I dag produserer WDF Isolasjon årlig ca. tusen spesialtilpassede isolasjonselementer for betongkummer. De har tatt patent både på selve produktet og fremstillingsmetoden.
– Isohatt™ er en formstøpt hette i polyuretanskum og er så langt tilpasset ti ulike kumstørrelser. Noen kommuner endrer sine standarder fra 650 mm mannhull til 800 mm mannhull for enklere ankomst for å komme ned i kummene for service og vedlikehold. For å kunne levere Isohatt™ til kummer med Ø800 mannhull må vi lage nye former, og vi har akkurat laget en ny form til DN 1600 E med Ø 800 mannhull til Basal sine kjegler forteller Dagfinn Knutsen, daglig leder i WDF Isolasjon.
Mange var avventende
Han koser seg i sprengkulda som har lagt seg over hele landet etter nyttår.
– Jo kaldere, jo bedre. Da er det flere som ser behovet for god isolering av kummene for å holde dem frostfrie.
Han forteller at det i starten var noe tvil om Isohatt™ var en god nok løsning som isolasjon, og det var mange som ventet til det var gått et par år for å høste erfaring. Hvis det blir ekstremt kaldt som f.eks. på Røros kan de kombinere Isohatt™ med varmekabel, men sammen med isohatten bruker de uansett mye mindre energi på å holde det frostfritt i kummene.
WDF Isolasjon har også utviklet en klips i stedet for å bruke ståltapper eller AS-ring til å holde Isolokk på plass under stållokket.
Enklere og bedre
Da de startet opp var det ikke alle som hadde troen på dem.
– Vi startet med å presentere Isohatten for ulike kommuner og entreprenører, men de ville helst gjøre isoleringen som de alltid hadde gjort. Etter en stund skiftet vi strategi og begynte å presentere produktene til rådgivende ingeniører, og de så potensialet. Det er viktig med god isolering av spesielt vannkummer som er frostutsatt.
Han forteller at Isohatt™ til en standard størrelse som DN 1600 E har en kostnad mellom åtte- og titusen kroner.
– Det er en liten kostnad i det store bildet, og man oppnår stor sikkerhet. En vannkum med dyre ventiler som ikke tåler frost, er verdt den ekstra kostnaden for å unngå frostskader på utstyr som er montert i kummene. Isolasjonsplater for markisolering er i utgangspunktet rimeligere i innkjøp, men blir fort dyrere om en tar med alle kostnadene for å legge det, samt at det er en dårligere isoleringsløsning, sier Dagfinn Knutsen.
Bakgrunn fra VA-bransjen og båtbygging
Grunnleggerne av WDF Isolasjon er Werner Krath, sønnen Fredrik Krath og Dagfinn Knutsen. Werner er styreleder i selskapet. Han jobber til daglig som anleggsleder i Heldal entreprenør AS, og har god erfaring med hvor mye ekstrajobb det er å isolere sentriske og eksentriske betongkjegletoppene på en god og enkel måte. Werner hadde idé om hvordan man kunne gjøre dette enklere, og tok kontakt med Dagfinn som hadde lang erfaring innen båtproduksjon, og kunne kunsten å lage støpeformer.
WDF Isolasjon holder til i Grimstad og Knutsen forteller at de nå lager støpeformene sine selv.
– Vi lager Isohattene i 10 centimeter tykke slik at det er noe tykkelse å gå på når man tenker på omfylling av singel som presses inn 1-2 cm i Isohatten.
WDF har nå også gått til innkjøp av en sprøyte som kan påføre et polyureamateriale på overflaten.
– Dette gir en knallhard overflate selv med kun 2 mm tykkelse. Dette er noe vi tilbyr som en tilleggstjeneste om noen skulle ønske det. Da vil en ikke perforere overflaten og får da 1-2 cm mer isolering. Både Isohatt™ og Polyurea-materiale er i ferdig herdet tilstand helt VOC-fritt og miljøvennlig, sier Knutsen.
Polyureabelegget kan også brukes til alt som trenger beskyttelse for slag eller korrosjon med rett forbehandling. Stoffet kan brukes på betonggulv eller kummer for beskyttelse og til og med som membran i utendørs bassenger.