Jan Arvid Jakobsen, overingeniør kommunalteknikk Sola
Storparten av vannet som transporteres fra Forus går gjennom Sola. På Sola-siden er det Sola kommune som eier og drifter kanalen som der heter Joakanalen.
– Foreløpig svelger kanalen unna, men gjennom Cowis arbeid ser vi at forholdene kan endres med fremtidige økninger i nedbørsmengden kombinert med havnivåstigning. Når havnivået stiger vil det gi økt trykklinje inn i kanalen. Vi har allerede tatt inn i kommuneplanen for Sola en fremtidig båndleggelse av området langs kanalen, slik at kanalen kan utvides dersom det blir aktuelt i fremtiden, forklarer Jan Arvid Jakobsen. Han er overingeniør kommunalteknikk Sola.
I følge ham har vannmåleren i kanalen gitt dem mye god informasjon.
– Det er viktig å få dokumenterte tall på vannmengden. Først ble vi litt overrasket, fordi vi så at kanalene på Forus gikk fulle vedforholdsvis liten vannføring. Samtidig viser Vannplanen- og avløpsmodellen til Cowi at det er en veldig kapasitet i rørnettet og de store flatene på Forus. Det bekrefter at det er avgjørende å bygge uten kjeller på Forus. Dette har vi alltid vært opptatt av, og nå har vi fått det bekreftet gjennom vannplanen fra Cowi. Vannplanen vises også behov for lokal fordrøyning ved fremtidig utbygging. Derfor blir planen også et godt verktøy som vi kan bruke som dokumentasjon på dette.
Bjørn Zimmer Jacobsen, seksjonsleder forvaltning VA-verket Stavanger kommune
Det som gjør denne vannplanen så spesiell er at de har bygget opp en god hydraulisk modell og koblet den mot en god terrengmodell. Det gir oss et totalverktøy som baserer seg på kapasiteten i ledningsnettet. Foreløpig er resultatet så nytt at jeg ikke har fått inngående kjennskap til detaljene ennå, men dette fremstår som et veldig solid arbeid der alt det grunnleggende er på plass. I den nye kommuneplanen for Stavanger har vi besluttet at hele kommunen skal flomvei-kartlegges. Overvannsplanen vil være et godt verktøy for å kvalitetssikre de metodene som blir lagt til grunn for dette arbeidet. For kapasitets-analyser er dette også et veldig interessant verktøy, som vi kommer til å bruke i konkrete analyser, understreker han.
Bjørn Zimmer Jacobsen tar opp et annet vesentlig moment:
– Det er ikke alltid vi ser hele rekkevidden av et nytt verktøy umiddelbart. Jeg tror at vi nå har fått et høykvalitetsverktøy som vi kan få nytte av på områder som vi ikke kjenner til per i dag.
Senioringeniør Kirsten Vike, fagansvarlig for avløp Sandnes kommune
Kirsten Vike har fulgt prosjektet fra starten.
– Overvann er noe vi i Sandnes kommune er opptatt av med tanke på fortetting og klimaendringer, og ut fra at ledningsnettet er dimensjonert ut fra andre forutsetninger og kunnskap enn vi har nå. Spesielt viktig er det å kartlegge og visualisere hvordan situasjonen er i dag og bruke kunnskapen når en planlegger videre, enten det gjelder endringer innen eksisterende tomter, eller en planlegger med nye utbygginger. Med vannplanen for Forus vet vi mye mer om hvor problemene kan oppstå,
slik at vi kan unngå å bygge der det er kritisk. Takket være modellen, ser vi også hvilke konsekvenser en utbygging i ett område kan få for andre områder, i og med at dette er en modell hvor vi kan simulere alle hendelser.
Dette er noe av det som er verdifullt med slike modeller, forklarer hun.
Sandnes kommune har planer om å komme i gang med flomveikartlegging. Det er meningen å starte med de tettest bebygde områdene i og ved sentrum, men på sikt er målet å flomveikartlegge hele kommunen.