Et flak av betong 700 meter over havet

Betongplattformen over Gaularfjellet ”Utsikten” har blitt et trekkplaster for turister og i fjor ble rasteplassen hedret for fremragende bruk av betong.

Forfatter: Admin          Publisert: man 28. august 2017

Rasteplassen Utsikten ligger på toppen av stigningen opp fra Vetlefjorden og har et storslått utsyn over frodig og vakkert landskap der riksveg 13 slynger seg oppover lia. Med fritt utsyn mot fjell på 1 500 meter og dype dalfører ligger utsiktplattformen og balanserer på kanten av fjellet, 700 meter over havet.
 
Nasjonal turistveg
Utsikten er et punkt på Nasjonal turistveg Gaularfjellet og er tegnet av Code:arkitektkontor. Plattformen er bygget som et flak av betong og ligger på det høyeste punktet av stigningen som slynger seg fra Sognefjorden til Gaularfjell. Utsikten fra plattformen fanger landskapsrommet mellom fjellene og byr både på ville fossestryk og idylliske setertun oppe på fjellplatået.
 
Som et brettet papir med vinger
Betongflaket med sine tre vinger gir assossiasjoner til et piknikteppe eller brettet papir med tre vinger. Hver av vingene har sin funksjon. En vinge vender østover og svever over den bratte lia og dalen. Ytterst kan man nyte utsikten, under vingen er det ly for vær og vind.
På den andre vingen finner du et amfi mot nord, noe som gjør stedet egnet for uformelle samlinger og kulturarrangement. Den tredje vingen peker mot vest og inneholder servicefunksjoner. En del av flaket fungerer også som parkeringsplass for biler og busser. Størrelsen på betongflaket er ca. 800 kvadratmeter.
 
Kilde: Statens vegvesen
 

 

FÅ BLADET TILSENDT
LAST NED PDF

Nr. 1 - 2018